Fetter
Animaliskt
Fett från animaliska källor är till majoritet av mättat fett. De fasta animaliska fetterna kännetecknas av en hög smältpunkt, som beror på deras höga halt av mättade fettsyror. Oljorna innehåller i allmänhet många fleromättade långkedjiga fettsyror.
Det finns undantag från denna regel och det är för ägg samt fisk.
Begränsa gärna konsumtion av kött/charkprodukter då en större mängd och över längre tid ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom och cancer

Vegetabiliskt
Vegetabilisk fett är till skillnad från animaliskt fett oftast
Många vegetabiliska oljor är rika på fleromättade fettsyror, till exempel sojaolja och solrosolja; andra har en hög halt av enkelomättade fettsyror, till exempel olivolja, jordnötsolja, rapsolja. Det gör att ett ökat intag av vegetabiliska oljor ofta rekommenderas, då de anses ha en gynnsam effekt på blodfetterna och därmed motverkar uppkomst av hjärt–kärlsjukdom. Palmolja har dock hög halt av mättade fettsyror. Se även fetter, oljeväxter.